BYDLENÍ

Kopa dřeva na kousání, poliček a hamak je základ pro pohodlné bydlení osmáčků. Každý je však chová po svém. Potřebují opravdu hodně prostoru, tudíž není vždy lehké vymyslet, kam jejich klec či ubikaci umístit. Navíc jsou celkem hluční. Je tedy potřeba si přesně rozmyslet, na jaké místo klec umístit

MINIMÁLNÍ doporučený rozměr je aspoň 100x100x50 a více. Není ani tak nutné mít klec stavěnou do výška jako spíše do šířky. Osmáček sice veverku (se zavřenýma očima) připomíná, ale pochází z Chile. Tam rozhodně po stromech neleze. Proto při zařizování ubikace nezapomeňte myslet na to, že musí mít dost záchytných bodů v podobě poliček, či širokých větví pro zachycení, ale také volnou plochu pro běhání.

Při vhodné velikosti už může nastat problém s umístěním klece. Osmák není zrovna nejtišší zvíře, proto myslete na to, aby Vás jeho řádění nerušilo. Minimálně ne při spaní.

Klec samozřejmě nesmí být na sluníčku, ale ani v průvanu či u okna, které se otevírá. Hlučné prostředí může osmáčkům působit stres, pokud se však nachází v prostředí běžného provozu domácnosti, je to výhodou. Běžný ruch pomůže při socializaci a odbourá přehnanou plachost. Většina osmáčků nemá problém zvyknout si i na psy, či kočky (pokud tedy nejsou přehnaně agresivní a doráživí na klec). Je také potřeba dávat pozor na vlhkost a tmavé místnosti. Klec by měla být vždy v dobře větraných prostorech.

Je potřeba myslet na pár základních principů. Rozteč mříží by neměla přesáhnout 1,5cm. To je zejména důležité, pokud se rozhodnete pro chov, či si domů přivezete mláďátka po odstavu.
Žádný plast nepřežije. Tento měkký materiál padne do několika hodin. Jedná se především o rohy plastových boxů klecí, či třeba poličky. Vše je potřeba dělat nejlépe z pevného dřeva, které není napuštěné lepidlem, nebo jinak ošetřeno. Roky a zavírání musejí vždy na 100% sedět. Pokud se bude zvíře nudit, dostane se ven do pár hodin.

Ubikace nemusí vypadat jen jako klec. Většina komerčně prodávaných klecí navíc nejsou 100% vhodné a vždy je potřeba udělat vlastní úpravy. Já třeba využívá konkrétně tuto klec, kterou můžete vidět na obrázku. Všechny poličky včetně dna jsou plastové. Bylo tedy nutné už během dvou týdnů vyměnit veškeré tyto části za dřevo a kov. Výhodou je pohodlné přidělávání hraček a hamaků.

Pokud však nechcete kupovat klec novou a jste zdatní v DIY, je možné zrecyklovat třeba starou skříň, regál, či si třeba z pevných OSB desek sestavit vlastní konstrukci. U DIY věcí nezapomínejte myslet především na bezpečnost.

Ubikace se dají také různě kombinovat a propojovat. Vše záleží na možnost vašeho prostoru a také co od toho čekáte a kolik myšáků byste si chtěli pořídit. Lze skombinovat například skleněné terárium s klecovou nástavbou, nebo propojit uzavřené skleněné terárium s klecí z OSB desek a pletiva. Za mě nejoblíbenější způsob je předělání skříně či regálu.

Nesmíte zapomínat na to, že prostor musí být stále dobře větratelný a dobře zabezpečený. Pokud se rozhodnete mít v ubikaci běhací kočko, musí mít dostatečnou velikost a to 30 cm +. Spousta dřeva na hlodání a pár měkkých hamáčků jim určitě udělá radost a v neposlední řadě pozor na plastové napáječky. Za nás rozhodně doporučujeme ty skleněné.

Více informací a fotografií můžete získat ZDE

Naopak s veškerým vybavením, ti velice rádi poradíme na specializovaném e-shopu NAHLODEJ.

Design a site like this with WordPress.com
Začít